Duo Liisa Matveinen & Tellu Turkka

Duo Liisa Matveinen & Tellu Turkka

kuva: Roosa Juvonen

Duo Liisa Matveinen & Tellu Turkka: Iro-neidon kahdet kasvot

Jopa alkaa tapahtua tälläkin rintamalla! Menemme maaliskuussa studioon äänittämään uutta materiaalia, kiitos SKR! Koronasulkujen alla on syntynyt sarja uusia lauluja upean Iro Sissottaren teksteihin. Uusi, uljas konserttikokonaisuus valmistuu kesälle, levy syksylle. Liisa kutoo kangasta, josta tehdään uudet ja upeat esiintymisvaatteet, jotka Tellu suunnittelee ja koristelee ristipistoin. Näin siis ihan kirjaimellisesti luomme itsemme uudelleen.

Tietoja:

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat pitkän linjan runonlaulajia. Duon yhteistyö alkoi vuonna 1994. 1999 julkaistiin duon ensimmäinen cd Mateli, joka perustuu ilomantsilaisen Mateli Kuivalattaren runoihin. Yhteistyö jatkui niin ruotsalais-suomalaisessa Hedningarna -yhtyeessä kuin Suden aika -kvartetissa vuoteen 2008. Vuonna 2011 julkaistiin duon toinen cd Vienan naisia, joka sisältää vienalaisten naisrunonlaulajien tekstejä. Liisa ja Tellu paitsi säveltävät omaa musiikkia, myös sovittavat vanhoja runosävelmiä. Säestyssoittimina ovat kanteleet, ruotsalainen moraharppu sekä savesta tehty udu-rumpu.

Iro Sissotar (1797-1853), kuuluisan Simana Sissosen sisar oli veljensä tavoin huomattava runonlaulaja, jolta Europaeus vuonna 1846 pani muistiin peräti 78 laulua neljän päivän aikana. Iro meni naimisiin v. 1823 Miikkula Jeskasen kanssa ja asui Ilomantsin Ostronsaaressa. Osa Iron lauluja on säilynyt hänen poikiensa laulamina. Iro oli erityisesti tunnelmarunojen erinomainen muistossa-säilyttäjä.

Magdalena Kuivalainen (1771-1846), eli Mateli Kuivalatar oli ilomantsilainen, Koitereen rannalla elänyt runonlaulaja. Mateli osasi tunnelmoida sydämeenkäyvästi lyyrisiä lauluja, mutta pystyi myös loitsimaan hurjalla kiihkolla ja hiuksia nostattavalla tavalla. Hän lauloi kaksi päivää Elias Lönnrotille vuonna 1838. Matelin runoista muodostui kivijalka Kanteletar-runokokoelmaan.