Duo Liisa Matveinen & Tellu Turkka

Duo Liisa Matveinen & Tellu Turkka: IRO

Uusi cd IRO julkaistaan 26.5.2023! Julkaisijana toimii saksalainen Laika Records. Meillä on levyllä mukana mahtavia vieraita: Hedningarna -kollegat Hållbus Totte Mattsson ja Samuel Looptok Andersson, sekä joensuulainen multi-instrumentalisti Eveliina Pietarinen. Liisan kanteleen, minun udun ja moraharpun lisäksi levyllä soi lyömäliira, kampiliira, bassoviulu, perkussiot, rummut, munniharppu, moraoud ja hummeli. Yhteistyö sujui loistavasti, vaikka kaikki tehtiin etänä. Raidat vaan sinkoilivat Pohjanlahden yli..

Koronasulkujen alla on syntyi siis sarja uusia lauluja upean Iro Sissottaren teksteihin. Kun korona vei keikat ja aikaa oli, niin päätimme luoda kokonaisuuden vähän laajemmalla pensselillä ja niin Liisa kutoi pellavakankaat, joista ompelija Marjaana Laatikainen teki uudet ja upeat esiintymisvaatteet. Minä suunnittelin lauluista kertovat kuvat, jotka painettiin mekkoihin serigrafiana. Näin siis ihan kirjaimellisesti loimme itsemme uudelleen. Seulat on tallessa ja t-paitojen tuotanto on jo alkanut. Kunhan ehdin grafiikanpajalle, niitä syntyy lisää. Laitan kuvia, niin voitte tilata mieleisenne! Malleja ja värejä on tällä kertaa useita.
kuva: Karoliina Gavrilov

Karoliina Gavrilov +358443050184 karoliina.gavrilov@gmail.com

Tietoja:

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat pitkän linjan runonlaulajia. Duon yhteistyö alkoi vuonna 1994. 1999 julkaistiin duon ensimmäinen cd Mateli, joka perustuu ilomantsilaisen Mateli Kuivalattaren runoihin. Yhteistyö jatkui niin ruotsalais-suomalaisessa Hedningarna -yhtyeessä kuin Suden aika -kvartetissa vuoteen 2008. Vuonna 2011 julkaistiin duon toinen cd Vienan naisia, joka sisältää vienalaisten naisrunonlaulajien tekstejä. Liisa ja Tellu paitsi säveltävät omaa musiikkia, myös sovittavat vanhoja runosävelmiä. Säestyssoittimina ovat kanteleet, ruotsalainen moraharppu sekä savesta tehty udu-rumpu.

Iro Sissotar (1797-1853), kuuluisan Simana Sissosen sisar oli veljensä tavoin huomattava runonlaulaja, jolta Europaeus vuonna 1846 pani muistiin peräti 78 laulua neljän päivän aikana. Iro meni naimisiin v. 1823 Miikkula Jeskasen kanssa ja asui Ilomantsin Ostronsaaressa. Osa Iron lauluja on säilynyt hänen poikiensa laulamina. Iro oli erityisesti tunnelmarunojen erinomainen muistossa-säilyttäjä.

Magdalena Kuivalainen (1771-1846), eli Mateli Kuivalatar oli ilomantsilainen, Koitereen rannalla elänyt runonlaulaja. Mateli osasi tunnelmoida sydämeenkäyvästi lyyrisiä lauluja, mutta pystyi myös loitsimaan hurjalla kiihkolla ja hiuksia nostattavalla tavalla. Hän lauloi kaksi päivää Elias Lönnrotille vuonna 1838. Matelin runoista muodostui kivijalka Kanteletar-runokokoelmaan.