Hedningarna

Muistatko sähköisen vuohenmahan äänen tai borduunoiden surinan, jotka kuin nousivat maanalaisista tunneleista ja koloista ja kutsuivat silmien eteen ikivanhoja aikoja, jonkinlaista esiaikaista perintöä, jota me kaikki kannamme? Jos olit mukana 1992, kun Hedningarnan toinen albumi Kaksi! julkaistiin, niin muistat!

Tällä albumilla nimittäin jätettiin aikakirjoihin pysyvä jälki sekä ruotsalaiseen musiikkielämään yleisesti että kansanmusiikkiin erityisesti. Hedningarnan uniikki sekoitus keskiaikaista groovea, metalliriffejä, latotanssien riemua, suomalaista naislaulua, ikivanhoja soittimia ja modernia elektroniikkaa oli nimittäin jotain täysin ennen kuulematonta.

Hedningarna teki kansainvälisen läpimurron kiertäessään Eurooppaa. Minä olin mukana 1990-1996 ja sitten uudelleen Liisa Matveisen kanssa 2000-2003. Jälkimmäinen aika oli erityisen antoisaa. Teimme Liisan kanssa sarjan tuhteja biisejä, jotka julkaistiin 2016 KULT -albumilla muun julkaisemattoman materiaalin mukana. Hieno ja opettavainen seikkailu kaiken kaikkiaan!